Az élesztős-sodralék

Két tojásnyi irós-vajat el kell dörzsölni egy tálban habzásig, közé kell ütni 10 tojás sárgáját és bele kell önteni fél liter meleg tejet, 4 deka jó élesztőt, 6 kanál czukor-port, kevés sót és egy kiló lisztet. A keményecske tésztát addig kell gyurni, a mig csaknem hólyagzik és sima lesz egészen. Ezután késfoknyi vékonyságra kell elnyujtani, jól meg kell kenni vajjal, aztán be kell hinteni jó vastagon mandulás-czukorral, mazsolával vagy töröttczukros csokoládéval. A tésztát össze göngyölve, tepsire kell tenni, tojással be kell felül kenni, végül be kell hinteni mandulával. Ha a pléhen jól megkelt - mi lassan megy, - mert ez nehéz tészta, - csak akkor tegyük csendes tüznél sütőbe. (Csendes tüzet azért ajánlok, mert gyors tüz mellett belől könnyen sületlen marad.) Mikor kisült, kissé hülni kell hagyni, azután szép szeletekbe vagdalva kell feltálalni.

Nincsenek megjegyzések: