Bor mártással

(Bor sató)

E mártást lehet használni akar miféle tálba főtt, vagy pudding félére. Egy liter rendes asztali borba tegyük egy fél czitromnak a héját egy késhegynyi tört fahéját, két szeg szegfüszeget, ezeket együtt forraljuk fel porczellán edénybe, mig a bor forró lesz, az alatt egy mély két literes fazékba üssünk bele 20 tojás sárgáját, tegyünk még a tojáshoz 20 deka porczukrot, sodrófával habarjuk jó félóráig, mig egészen habos lesz a tojás sárgás czukor, ha a bor forró lassanként öntsük a tojásos czukorba, de folytonosan sodorjuk két kezünk között a sodrófával a bor mártást, igy az egész edény tele lesz sürü habos mártással, tovább főzni nem szabad, mert a tojás össze turosodna a borral, de gyönge meleg helyen tartsuk és tálalásig folytonosan sodorjuk a fával, ha ezt nem tennők, nem tudnók többé habossá verni.

Nincsenek megjegyzések: