Csiga rétes

(Régi erdélyi tészta.)

A rendesen kinyujtott vékony rétes tésztát hajtogassuk négy rétbe; minden rétegét egy kicsit zsirozzuk meg. Az abroszon lévő összehajtott tésztának legszélére, fél ujnyi szélesen, igen vékonyan, késsel, kenjünk szilvaizet; azt a szilva izes szalagforma tésztát olyan keskenyen hajtsuk fel az üres tésztára, és vágjuk el késsel ugy, hogy egy ujjnyi forma széles szilvaizzel töltött tészta-szalagokat szabdaljunk az egész nagy rétes tésztából; ha evvel készen lettünk, a hosszu szilvaizzel töltött tésztaszalagokat vagdaljuk fel egy arasz hosszuságuakra és formáljunk belőlük S alaku szép kis apró csiga réteseket. Tegyünk egy lapos edénybe egy kanál zsirt láng tüzre; ha a zsir forró lesz, tegyük tele az edényt csiga rétesekkel. Ügyeljünk a sütésre, mert igen gyorsan piros lesz e finom száraz tészta; rakjuk lapos tálba s tálaljuk czukor nélkül; a kinek kell, az maga hintsen reá czukrot.

Nincsenek megjegyzések: