Csorgatott czukros tészta

Egy tálba tegyünk, félkiló finom lisztet és egy fertályfont (12 deka) czukorport. Ebbe a czukros lisztbe, lassanként kavarva üssünk bele egy pohár hideg tejet és egy pohár bort. Ha a lisztet jól elkevertük e folyadékokkal azután tegyünk a tésztába 15 tojás fehérét is. Ha kissé keményebb lenne a palacsinta tésztánál még egy kevés borral annyira fel kell higitani, hogy olyan legyen mint a sürü palacsinta. Egy késhegynyi sót is kell e tésztába tenni. Ekkor egy liter zsirt bele kell tenni egy két literes lábasba, lángtüzre, ha a zsir nagyon forró lesz, a tésztát tölcsérbe kell önteni és azon keresztül eresszük a forró vizbe, de olyan formán, hogy a tölcsért körbe forgatva tartsuk a forró zsir felébe, arra nagyon ügyeljünk, nehogy egymáshoz, vagy egymásra ragadjon a zsirba eresztett tészta szalag. A zsirba kevés ideig kell sülni e tésztának, csak éppen hogy sárga legyen és ne piros, mert akkor ha már sárgul, villával ki kell szedni a zsirból és egy ujnyi vékony tiszta fapálczára gyorsan reá kell göngyölni, mert csak addig hajlik a tészta mig forró.

Azután le kell huzni a fapálczával és vaniliás czukorporral behintve, kell asztalra tálalni. A tálba csinosan össze rakva igen jól néz ki.

Lehet hozzá, valami-féle czukrász gyümölcs izet is fel adni.

Nincsenek megjegyzések: